Kom igång med triathlon

Som nybörjare finns det mycket att tänka på om du ska börja med denna idrott. Det allra viktigaste är att komma in i rytmen, starta lugnt och stilla så att du inte skadar dig. Det är därmed bra att först träna, gren för gren, så att du är förberedd när det är dags för tävling.

Triathlon handlar om simning – cykel – löpning i en följd. Det finns många olika distanser att köra på och som nybörjare är det bra att börja med de kortare distanserna. Då handlar det oftast om 400 m simning – 20 km cykel – 5 km löpning.

Utgångspunkter för träning

 

Det är bra att ha 400 m sim -20 km cykel -5 km löpning som utgångspunkter för din träning. När du gör dessa så känner du på hur du klarar av det. Känn efter hur det känns att simma 400 meter i sträck och vilken simstil som passar dig. Testa dig på cyklingen, är det bekvämt? Fundera på vilken typ av cykel som funkar för dig. Glöm inte CE-märkt cykelhjälm! Spring 5 km, och känn efter, gör det ont, får du fotproblem, eller funkar allt som det ska?

Vad behöver jag?

Det finns vissa saker som du måste ha för att komma igång med triathlon. En del saker kan du skaffa dig senare. I början så har du behov av baddräkt eller badbyxor för simningen, samt simglasögon. Du måste även simma i våtdräkt. Många väljer dock att ha det de ska cykla och löpa i, under våtdräkten, för att spara tid vid byten. När det gäller cyklingen så måste du så klart ha en cykel, en cykelhjälm samt lämpliga kläder. Det krävs även lämpliga kläder för löpningen och ett par bra löparskor.

Utöver detta så finns det så klart en mängd annan utrustning. Du kommer märka att många triatleter har både det ena och det andra. Fråga om råd av dem som är erfarna. Ingen idé att köpa onödiga saker, det är inte det som avgör hur du presterar.