Vilka grenar ingår i ett triathlon?

Det finns de som säger att triathlon sitt ursprung i Frankrike under 1920–1930. De har benämnts olika, och skedde varje år i staden Meulan och Poissy. Då ska det ha bestått av 3 km löpning, 12 km cykel och simning över floden Marne. Idag består triathlon fortfarande av dessa tre olika grenar, men i en mängd olika distanser.


Simning är det första delmomentet och ofta sker det i öppet vatten. Det innebär hav, sjö eller andra naturliga vattensamlingar. Det finns triathlon med simning i bassäng, men då får inte alla plats och det kan bli ett problem. När man simmar så får man använda sig av valfritt simsätt. De flesta kör crawl som är det snabbaste sättet att simma samt att det sparar på benen, som behövs både för cykling och löpning.

Cyklingen sker normalt på asfaltsvägar och det är vanligt att man har en racercykel. Det är oftast inte tillåtet med så kallad drafting, som innebär att man ligger nära bakom en av de andra cyklisterna. Detta är på grund av säkerhet eftersom att om det sker så kan det bli så kallade klungvurpor, då flera cyklister kan dra i backen. Dock kan drafting vara tillåtet på elitnivå och i vissa nationella lopp, då måste trafiken vara helt avstängd. Det händer att sportdryck delas ut om cyklingen är över 90 km, men det är bra att med sig egna flaskor med detta eller med vatten.

Löpningen brukar ske på asfalt eller grus och det är nu det börjar kännas i dina ben så det kan vara lite tungt.

Alla dessa tre grenar sker i en följd, utan avbrott, och det gäller att byta snabbt till ny gren efter avslutat delmoment. Det är en del som tycker att även själva bytet blir som en gren i sig, då det gäller att snabbt byta kläder, samt ställa in fokus på ny tävlingsgren. Är det korta distanser så är det som så att det kan vara byten som blir så att säga avgörande.